Z okazji dnia dyni postanowiliśmy połączyć zabawę z wiedzą historyczną, botaniczną i sztuką kulinarną. Dynia to świetne warzywo, można z niego zrobić mnóstwo pysznych rzeczy lub stworzyć lampion.
W ramach dyniowych historii i obchodzonych w podobnym czasie: Dniu Wszystkich Świętych i Halloween poznaliśmy genezę powstania obu tradycji, ich ewolucję i różnice.
W zakresie botaniki uczyliśmy się budowy dyni, cyklu wzrostu i szukaliśmy informacji o pierwotnym jej pochodzeniu. Zagłębiliśmy się w aspekty geograficzne aby odkryć jaką drogę pokonała dynia zanim do nas dotarła.
Tworzyliśmy sztukę kulinarną przyrządzając różne dyniowe smakołyki oraz wyrażaliśmy swoją kreatywności poprzez projekty artystyczne o tematyce dyniowej. Powstały między innymi dyniowe obrazy, rzeźbione lampiony.
Prowadziliśmy dyniową kawiarnię w ramach której udało się zebrać prawie 1000 zł, które przeznaczymy na cele charytatywne.
Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w sukces Dnia Dyni!
Co nowego w Akademii?
Mamy świetną wiadomość dla wszystkich entuzjastów wrocławskich krasnali. Do grona krasnalowej rodziny dołączył Montessorek! Montessorkowi...
Można powiedzieć, że czasem charakteryzacja filmowa to takie upiększanie żeby było brzydziej i straszniej, a zarazem przerażająco realistycznie:) Chyba każdy z...
W ubiegłym tygodniu gościliśmy profesorów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Możemy oficjalnie zakomunikować, że podpisaliśmy umowę o współpracy...