Warsztaty mydlarskie to dla dzieci doskonała okazja do stworzenia niepowtarzalnych małych „dzieł sztuki” jakimi są mydełka glicerynowe.
W trakcie warsztatów dzieci dowiedziały się z czego współcześnie robi się mydło; czy produkcja mydła jest trudna; czy sklepowe mydła są zdrowe dla naszej skóry; jakie dodatki można dodać do mydła i jakie będzie ono miało wówczas właściwości.

Dzieci wykonały:

1. Mydło glicerynowe bursztynowo-miodowe – delikatne mydło o właściwościach nawilżających, łagodzących i odżywiających. Dodatek mielonego bursztynu nadaje mydłu delikatne właściwości peelingujące, dzięki czemu skóra jeszcze lepiej wchłania składniki odżywcze i mineralne uwięzione w bursztynie takie jak krzem, magnez, żelazo, wapń, potas. Pomaga w regeneracji skóry, dodaje energii, poprawia zdolności immunologiczne, poprawiają ukrwienie, dotleniają. Dzięki temu skóra wygląda lepiej, zdrowiej, bardziej soczyście.

2. Mydło lawendowe z gąbką morską – nawilżające mydełko o zniewalającym zapachu lawendy. Związki aromatyczne, zawarte w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. To oznacza, że zapach tego olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie. Olejek lawendowy ma również właściwości antyseptyczne i przyśpieszające regenerację naskórka. Gąbka morska (loofah) zatopiona w tym mydełku doskonale masuje skórę oraz stanowi piękną dekorację.

MYDŁO4967

 mydło wszystko umyje...

Trudno sobie wyobrazić życie bez mydła. mydło jest najczęściej używanym kosmetykiem do codziennej higieny. Przez wieki zmieniała się formuła chemiczna mydła, by w ostatnich latach wrócić do korzeni. Znów w cenie są mydła ręcznie robione, według dawnych receptur – naturalne, bez konserwantów, syntetycznych barwników, spieniaczy i substancji zapachowych.

Dokładne pochodzenie mydła nie jest znane. Wiadomo tylko tyle, że mydlana mikstura była już stosowana w starożytności. jedne źródła historyczne podają, że mydło zostało wynalezione już 5 tysięcy lat temu przez Fenicjan, a inne podają, że prekursorami higieny z wykorzystaniem mydła byli w 2800 r. p.n.e. starożytni Rzymianie.

Prawda jest taka, że mydło na początku służyło głównie do prania i przemywania ran, a jego skład różnił się znacznie od tego, które używamy obecnie. I tak poza olejami w mydłach znajdowały się jeszcze popioły drzew i łój zwierzęcy (przetopiony tłuszcz wołowy lub owczy).

Mydło w celach higienicznych zaczęto używać dopiero w XI wieku. Wtedy we Włoszech, Francji i Hiszpanii powstały pierwsze zakłady mydlarski. A upowszechniło się w wieku XIX, kiedy to na świecie zapa- nowała moda na zdrowy styl życia i higienę.

Formuła chemiczna mydła zmieniała się przez wieki. W przeszłości kojarzone z towarem luksusowym i elitarnym – obecnie służy przede wszystkim do utrzymania higieny i zdrowia.

Mimo postępu technologicznego mydła dostępne w sklepach zazwyczaj nie służą naszej skórze. klasycz- ne mydła mają odczyn zasadowy – około 9 pH, co może uszkadzać kwaśny płaszcz lipidowy skóry. W składzie konwencjonalnych mydeł znajdziemy też dodatki chemiczne, takie jak pochodne ropy nafto- wej, konserwanty, barwniki, detergenty syntetyczne odpowiedzialne za lepsze pienienie się mydła (ten- zydy). W efekcie stosowania takiego konwencjonalnego mydła skóra staje się wysuszona i podrażniona, a pozbawiona kwaśnej warstwy ochronnej, bezbronna wobec środowiska zewnętrznego. Co więcej deter- genty z mydła przedostają się do środowiska, głównie do wody, powodując degradację całych ekosystemów.

Na szczęście jest alternatywa. można wytwarzać mydła w oparciu o stare, oryginalne receptury, bazujące na składnikach znanych naturze.

Czym się różnią od tych konwencjonalnych, produkowanych na masową skalę? Głównie skalą produkcji, składem i jakością używanych surowców. mydła wytwarzane według dawnych receptur są mydłami przyjaznymi skórze, zawierają naturalne, często organiczne dodatki roślinne, które zwiększają ich właści- wości pielęgnacyjne i nadają piękny aromat.

Najbardziej znane w tradycyjnych mydlarniach i sklepach z kosmetykami naturalnymi są mydła glicerynowe, laurowe (mydło z Aleppo) czy mydło marsylskie.

Co nowego w Akademii?

Mapa krasnali powiększona o Montessorka 21.11.2024 Mapa krasnali powiększona o Montessorka

Mamy świetną wiadomość dla wszystkich entuzjastów wrocławskich krasnali. Do grona krasnalowej rodziny dołączył Montessorek! Montessorkowi...

Poznajemy tajniki charakteryzacji filmowej 14.11.2024 Poznajemy tajniki charakteryzacji filmowej

Można powiedzieć, że czasem charakteryzacja filmowa to takie upiększanie żeby było brzydziej i straszniej, a zarazem przerażająco realistycznie:) Chyba każdy z...

Współpraca z Uniwersytetm Przyrodniczym we Wrocławiu 05.11.2024 Współpraca z Uniwersytetm Przyrodniczym we Wrocławiu

W ubiegłym tygodniu gościliśmy profesorów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Możemy oficjalnie zakomunikować, że podpisaliśmy umowę o współpracy...